NSTC, het super-ISBN

Een succesvol boek geeft u uit als hardcover, paperback, midprice editie en e-book. Al deze boeken krijgen een ISBN, maar helaas is er geen eenduidige manier voor de boekverkoper om te zien dat al deze boeken in feite andere verschijningsvormen van hetzelfde werk zijn. Dit is een groot ongemak van de boekverkoper. Om dit probleem op te lossen is het NSTC, de Nederlandstalige Standaard Tekst Code, ontwikkeld.
Het NSTC, ook wel “super-ISBN” genoemd, zorgt ervoor dat alle verschijningsvormen van een boek (zonder bundels en omnibussen) onder 1 overkoepelend nummer aan elkaar gelinked worden.

Toekenning NSTC’s

In tegenstelling tot ISBN is NSTC geen identificatie die een uitgever zelf kan bepalen door een batch met codes aan te vragen en toe te kennen aan titels, zoals hij/zij gewend is bij het toekennen van ISBN’s. Het NSTC is namelijk uitgever overstijgend en het is belangrijk om via een consistente set regels NSTC’s toe te kennen.
NSTC’s worden dan ook toegekend door CB en Bureau ISBN in Nederland en Meta4Books in België. Zodra uw titel commercieel beschikbaar is in het assortiment van CB (Nederland) en/of Boekenbank (Vlaanderen) wordt uw titel aangeboden aan een algoritme waarna, eventueel via een handmatige procedure indien het algoritme geen uitsluitsel kan geven, het ISBN aan een NSTC wordt toegekend. In principe worden A en O-boeken die leverbaar zijn van een NSTC voorzien.

Tarieven

De kosten bedragen eenmalig 1 Euro per ISBN dat aan een NSTC wordt gekoppeld
Met de GAU en het NUV is hierover het volgende afgesproken:
De GAU en het NUV betalen voor de NSTC’s die in 2014 zijn toegekend.
Vanaf 01-01-2015 betaalt de uitgever zelf voor de koppeling van ISBN’s aan een NSTC.
N.B. De NSTC koppeling van A en O boeken met een NUR tussen 500 en 999 is in het najaar van 2015 vertraagd afgerekend.

Uitgevers kunnen de aan hun titels toegekende NSTC’s zien en controleren in Titelbank

Meer inhoudelijke informatie over het algoritme en toekenningsproces kunt u vinden in dit document.

NSTC – Werking algoritme en toekenningsproces