Vraag en antwoord

Waarom heb ik een ISBN nodig?

Een ISBN is een uniek nummer voor uw boek. Door het registreren van een ISBN zorgt u dat alle informatie over uw boek bij elkaar blijft: van titel, auteur, verschijningsdatum tot cover en flaptekst. Al deze informatie stellen we beschikbaar aan boekhandels, webshops en bibliotheken. Daarmee kunnen zij uw boek op snel en gemakkelijk vinden. Bent u klant van CB, dan kunnen 2500 boekverkopers uw boek direct bestellen. Kortom, een ISBN maakt uw uitgave uniek, herkenbaar en vindbaar. Zo krijgt uw uitgave de aandacht die het verdient.

Hoe zorg ik voor een goede barcode op mijn boek?

Het ISBN kan worden omgezet in een wereldwijd leesbare barcode. Boekverkopers scannen deze code bij het afrekenen en de barcode wordt gebruikt in de logistiek. Voor uitgebreide informatie over het gebruik van deze code in de boekenbranche zie www.scanology.nl of www.gs1.nl (voorheen EAN Nederland).

Wie vraagt het ISBN aan?

Een ISBN wordt aangevraagd door de uitgever in het Nederlands taalgebied. Iedereen kan een ISBN aanvragen (bijv. particulier, universiteit, stichting en uitgeverij). De aanvrager wordt gezien als uitgever van de aangevraagde ISBN’s. De uitgever is (inhoudelijk) verantwoordelijk voor het boek. Vragen en bestellingen komen dan bij de uitgever terecht.

Ik ben gevestigd in Vlaanderen. Hoe registreer ik mijn ISBN?

Vlaamse uitgevers kunnen hun ISBN's ook registreren via www.boekenbank.be.

Hoe is een ISBN opgebouwd?

Het ISBN is een getal van 13 cijfers en bestaat uit de volgende vijf delen:

EAN CODE: een driecijferig getal dat aangeeft dat het om boeken gaat binnen de EAN standaard. Op dit moment kan dat 978 of 979 zijn.
LAND CODE: Dit deel identificeert het taalgebied. De groepsaanduiding voor Nederland en Vlaanderen is 978-90 of 978-94.
PREFIX CODE: De begincode van het ISBN.
Publicatie of Titelaanduiding: Dit deel identificeert een bepaalde titel.
Controlecijfer: Dit is het cijfer aan het einde van een ISBN en garandeert de rekenkundige juistheid van een ISBN. Hiermee kunnen invoerfouten worden gesignaleerd.

Wat kost een ISBN?

De tarieven per 1-1-2022 zijn:

1 ISBN € 106,66

10 ISBN’s € 276,57

Prijzen zijn exclusief 21% BTW.

ISBN’s uit een reeks van vóór 2019 kosten € 10,48 per geregistreerd ISBN Excl.21% BTW.

Hoe betaal ik voor een ISBN?

In de maand die volgt op de aankoop van een ISBN ontvangt u een factuur van CB (het ISBN-team is onderdeel van CB). In de loop van 2019 vervalt deze optie en kunt u direct bij de aankoop afrekenen met iDeal of Bancontact.

Waar druk ik het ISBN af in mijn boek?

In het colofon en achter op het boek (backcover). Wanneer u geen barcode heeft vermeld u dan het ISBN achter op het boek voorafgaand door de letters ISBN. Heeft u wel een barcode dan wordt het ISBN met de barcode geplaatst op de backcover, meestal rechtsonder.

Hoe kan een boekverkoper mijn uitgave bestellen?

Bij CB aangesloten boekverkopers in Nederland hebben toegang tot CB Online. Hierin kan hij het ISBN en de titelgegevens terugvinden van alle geregistreerde ISBNs én de contactgegevens van de uitgevers.

Regelt een ISBN ook auteursrechten?

Nee. Kijk voor meer informatie op https://www.auteursrecht.nl/.

Wanneer is er sprake van een nieuwe druk en wanneer van een nieuwe oplage?

Er is sprake van een nieuwe druk wanneer er inhoudelijks iets is gewijzigd of wanneer de uitgave een andere verschijningsvorm heeft gekregen. Ook is er sprake van een nieuwe druk zodra er een andere uitgever verantwoordelijk is voor de uitgave. Een nieuwe druk vereist een nieuw ISBN.

Het is een nieuwe oplage wanneer er ongewijzigd wordt herdrukt.

Wanneer moet ik een nieuw ISBN aanvragen?

Bij iedere wijziging (uitgezonderd correcties in de spelling, zinsopbouw en lay-out) vraagt u een nieuw ISBN aan. Wanneer een publicatie in verschillende verschijningsvormen verschijnt, dient iedere afzonderlijke verschijningsvorm een eigen ISBN te hebben. Een toegekend ISBN kan nooit meer opnieuw worden gebruikt voor een nieuwe uitgave.

Kan ik gegevens wijzigen nadat ik een ISBN heb geregistreerd?

Ja dat kan. In mijnISBN kunt u tot het moment van verschijnen gegevens aanpassen. U kunt ook altijd de metadata aanvullen zoals afbeeldingen van de cover, flapteksten, trefwoorden.

Moet ik voor gepersonaliseerde boeken een ISBN aanvragen?

Nee, dat is niet nodig. Een gepersonaliseerd boek mag geen ISBN hebben.

Hoe kan ik een nieuw wachtwoord aanvragen voor mijnISBN?

Op www.mijnisbn.nl staat rechtsonder Inloggen de tekst Wachtwoord vergeten. Wanneer u hierop klikt, kunt u om een nieuw wachtwoord aanvragen.

Wat is een NUR code?

NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling. Het is een driecijferige code die het onderwerp van een boek weergeeft. Bijvoorbeeld: 300 is Literaire fictie. Hier vindt u de NUR lijst terug.

Wat is een NSTC?

NSTC is de Nederlandstalige Standaard Tekst Code. Dit 'super-ISBN' zorgt ervoor dat alle verschijningsvormen van een boek onder één overkoepelend nummer aan elkaar gelinkt worden (bijvoorbeeld het e-book, het audioboek en het gedrukte boek van 1 titel). Wordt het boek opgenomen in het CB assortiment? Dan speuren we compleet geautomatiseerd de database af naar verwante ISBN’s en kennen (kosteloos) een NSTC toe.